“Knedl dan” za osječku sirotinju

Dvije stotine obitelji imalo je u subotu “knedl dan” zahvaljujući donatorima Humanitarne udruge Rijeka ljubavi. Naime, ta je udruga, u suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Osijeka, ponovno razveselila mnoštvo građana raznovrsnom ponudom voća i povrća.

– Za samo dvadeset minuta podijelili smo tonu i pol šljiva i 200 kilograma šećera kako bi si korisnici socijalne samoposluge pripremili knedle sa šjlivama za ručak. Podijelili smo i 1,5 tona krumpira anonimnog donatora, a nakon ove podjele idem i po donaciju meda od Udruge Radilica, koju ćemo također podijeliti građanima. Šljive su prvi put brali naši korisnici, odnosno shvatili su kako mogu i sebi i drugima pomoći radom. Šljive nam je donirao dobročinitelj Zvonko Pavlović iz Zmajevca. Zahvalni smo i Romanu Kristiću, pročelniku Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo Grada Osijeka, i gradonačelniku Ivici Vrkiću, koji su osigurali prijevoz volontera do voćnjaka u berbu šljiva. Hrvoje Vajlandić bez naknade je prevezao do Osijeka ono što smo podijelili građanima – kaže predsjednica Rijeke ljubavi Štefica Čučak.

Gordana Vildman, jedna od korisnica socijalne samoposluge, kaže kako je presretna što je išla brati šljive i sada pomaže u podjeli. “Odlučila sam pomagati jer da nije Štefice, Rijeke ljubavi i donatora, ne znam kako bismo preživjeli od 960 kuna socijalne pomoći”, kazala je Vildman, zadovoljna što bar u subotu neće biti gladna.

Čučak je dodala kako se u pomoć uključuju sve više i druge tvrtke, umirovljenici, stanari Doma za umirovljenike, a pomažu i oni koji su se nedavno trbuhom za kruhom iselili u svijet. “Znaju što je neimaština i glad pa šalju donacije ili novac da se kupi hrana za one koji nisu imali sreću pronaći posao u Dublinu, Münchenu… Jako plemenito od njih što osječka sirotinja nije zaboravljena”, kaže Štefica Čučak. D. Pejić