MEĐUNARODNI DAN BORBE PROTIV SIROMAŠTVA SRAMOTNO! SIROMAŠTVO JE NAJGORI OBLIK NASILJA!

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se svake godine 17. listopada u cijelom svijetu. Namjera je bila da se obilježavanjem ovog dana upozori na problem siromaštva i bijede te potrebe za njihovim poboljšanjem životnih uvjeta. Siromaštvo je problem današnjice. Činjenica je da siromaštvo ne poznaje granice dobi, spola, vjere ili religije.
Humanitarna udruga „Rijeka ljubavi“ obilježila je Međunarodni dan borbe protiv siromaštva skromno pridržavajući se naputaka Nacionalnog stožera civilne zaštite sa 50 obitelji u socijalnoj potrebi, koji su strpljivo čekali na podjelu poštujući socijalnu distancu i noseći zaštitne maske.
Priredili smo ugodno iznenađenje našim korisnicima s bogatim jutarnjim doručkom, te čokoladom Milka, napolitankama i kolačima kako bi se naše obitelji zasladile jer si to od svojih skromnih primanja ne mogu priuštiti.
Ponosni smo jer smo vratili osmijeh na lica naših korisnika, ali na žalost velika većina ostaje bez ičega.
Podaci pokazuju da trećina stanovništva u Republici Hrvatskoj ovise o socijalnoj pomoći, a svi zajedno želimo „korjenite promjene“ da se konačno s riječi pređe na djela.
Na žalost u kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koji ostaju bez posla ili rade a ne primaju plaću, kao i mladi čija je stopa nezaposlenosti u samom europskom vrhu.
O siromaštvu se malo govori jer ljudi koji se nalazi u teškim životnim situacijama ne izazivaju osmijeh na licu već tugu, suze i bol, a siromaštvo se gura pod tepih.
Pitamo se, pitamo ? ? ? ? Kada će ovoj patnji doći kraj.
Humanitarna udruga „Rijeka ljubavi“ od rujna 2019. godine jedina u Republici Hrvatskoj svakodnevno dijeli jutarnji doručak zahvaljujući hrani pred istekom roka koju donira
– Konzum sa svojih 9 poslovnica
– SPAR Hrvatska
što uveliko ublažava i pomaže obiteljima u socijalnoj potrebi.
Želimo vjerovati da nade za nas ima i da nismo zaboravljeni. Željno očekujemo realizaciju OP FEAD-a faza III, potporu Regionalne razvojne agencije OBŽ i našeg župana Ivana Anušića što bi vratilo veselje, radost do neba kako za djecu tako i za sve ostale korisnike obitelji u socijalnoj potrebi.
Jedan dan u godini malo je posvetiti siromaštvu, a pitamo se šta je sa ostalim danima, mjesecima u godini. Neka svaki dan bude svjetski dan borbe protiv siromaštva
Želimo svijet bez gladi u kojem će biti moguće da jedni druge volimo, jer ruke koje pomažu mogu promijeniti svijet.
Možda svim siromašnima treba čestitati, odati priznanje da uopće uspijevaju živjeti i preživjeti u takvom svijetu u kojemu su najčešće svedeni na brojke u statistici..
Vaša „Rijeka ljubavi“ s ljubavlju
U Osijeku, 17.10.2020. Predsjednica udruge: Štefica Čučak