MEĐUNARODNI DAN SIROMAŠTVA PITAM SE, PITAM ????

Man with dirty hands

Jedan dan, samo jedan dan da li je dovoljan za tugu, bol i suze koje ukazuju da je siromaštvo najgori oblik nasilja.
U povodu svjetskog dana siromaštva jučer 14.11.2021. na Trgu bana Jelačića u Zagrebu katolička udruga Kap dobrote obratila se građanima i hrvatskoj javnosti u ime siromašnih, gladnih i nemoćnih.
Zamoljeni smo da i mi pošaljemo tekst vezan za stanje gladnih i siromašnih koji Vam prenosimo:
„Za sve nedaće, tugu, bol i suze krivo je siromaštvo, jer veliki je broj onih koji nemaju u odnosu na one koji žive u izobilju. Moramo prekinuti „spiralu šutnje“ o siromaštvu u Republici Hrvatskoj, treba preživjeti i ne stidjeti se prehraniti svoju obitelj uz pomoć drugih.
Današnji svijet sve je dalje od toga da u njemu makar približno budu jednaki svi građani u dostojanstvu. Dugi redovi ispred Udruge, tisuće i tisuće ljudi koji strpljivo čekaju svoj paket života govori više od riječi.
Humanitarna udruga „Rijeka ljubavi“ osnovana je 2011. godine i od tada skrbi za potrebite svakodnevno i bez naknade. Jedini u Hrvatskoj od 2019. godine dijelimo obiteljski doručak, odnosno hranu pred istekom roka i jednom mjesečno „pakete života“.
Vjerujte nije lako stajati u redu po dva sata majkama s djecom, starcima, bolesnima, invalidima, trudnicama čekajući da si osiguraju bar jedan obrok svojim obiteljima. Stoga Vas molimo neka nas nitko ne sažalijeva nego nam je neophodna vaša puna potpora i pomoć.
Crkva nije jedina pozvana i odgovorna rješavati probleme siromaštva u svijetu, međutim smatramo da može puno doprinijeti promjeni mentaliteta vjernika na solidarnost prema siromašnima.
Na taj će način vjernici motivirani nastojanjem svećenika, postati vidljivi znak Krista – Crkve koja je uvijek imala, ima i imat će u svom srcu mjesta za siromašne.
Nije Bog stvorio siromaštvo, već ljudska pohlepa.
Život je dar Božji pa učinimo sve da zajedničkim snagama unesemo radost i omogućimo obiteljima u socijalnoj potrebi puno topline, sreće, veselja, jer ljubav prema potrebitima govori koliko je velik čovjek u svojoj ljudskosti.
„BUDI HUMAN, BUDI ČOVJEK“
Svakog se dana u pučkim kuhinjama diljem zemlje podijeli oko 10 tisuća obroka. No to i ne čudi kada znamo da svaki peti Hrvat živi na pragu rizika od siromaštva. Ispod tog praga nalazi se čak 14 posto kućanstava, što znači da svako sedmo kućanstvo u zemlji ne može platiti grijanje tijekom zime, nema redovite obroke koje sadrže meso i kasni s plaćanjem računa za ostale režije. Gotovo 100 tisuća umirovljenika prima mirovinu manju od 500 kuna, što im ne omogućuje minimalne uvjete za dostojanstven život.
Na upit kako žive umirovljenici došli smo do spoznaje da žive u nadi da će mirovine porasti, da će svoju djecu školovati i zaposliti, da će u starosti živjeti životom dostojnog čovjeka..
Za njih je nada stigla u humanitarnu udrugu „Rijeka ljubavi“ 02.11.2021. kada smo počeli podjelu „paketa života“ financiranih sredstvima Europske unije kroz fond europske pomoći za najpotrebitije, u sklopu projekta „Za bolje i sretnije sutra“, a po mjeri malog čovjeka.
Svim ljudima ovoga svijeta želimo da gdje god krenete, sve koje volite i sve što učinite da Vam blagoslovljeno bude.

U Osijeku, 15.11.2021. Predsjednica Udruge: Štefica Čučak