Na ponos Osijeku: Odricali se džeparca da pomognu drugima

Učenici i studenti svojim će nesebičnim donacijama omogućiti ispunjavanje mnogih božićnih želja.

Bit će ovo najljepši Božić do sada! – uzviknula je radosno Štefica Čučak, predsjednica humanitarne udruge Rijeka ljubavi, dok su pristizale vrijedne donacije učenika osječkih škola i studenta sa Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera koji su se odazvali akciji “Darujmo srcem za Božić”.

Razlog neskrivenom oduševljenju predsjednice humanitrane udruge je izvrstan odaziv donatora koji su prikupili velike količine donacija – od hrane do kućnih potrepština.

– Ovaj grad može biti ponosan na svoju mladost. Srce mi skače od sreće što su mladi poduzeli inicijativu da pomognu svojim sugrađanima u potrebi. Četrnaest se godina bavim humanitarnim radom, ali ovakvu humanost do danas nisam doživjela. Još me više raduje to što se na stotine i stotine mladih nije odlučilo samo prikupiti pomoć, nego su se željeli i aktivno uključiti u sve aktivnosti naše udruge, pomagati pakirati i pomoći pri podjeli koja će uskoro biti, ali i prenijeti svoje znanje. Sa Školom primijenjene umjetnosti i dizajna dogovorili smo, naime, budući da su nam donirana i dva stroja za šivanje, projekt radionica i edukacije, ali i popravaka odjeće u Rijeci ljubavi. Drugi ćemo šivaći stroj darovati majci s više djece kako bi mogla raditi na njoj. Našoj su se akciji priključile i Treća gimnazija, Prva gimnazija, Ekonomska i pravna škola, Ugostiteljska, Trgovačka, Obrtnička i Glazbena škola, Isusovačka klasična gimnazija i privatna škola Gaudeamus, kaže, ne skrivajući ponos, Štefica Čučak, čijim su aktivistima mlade osječke snage i te kako dale posla jer je trebalo istovariti silne količine donacija.

Sve koje smo jučer zatekli u udruzi u Strossmayerovoj 68 pokazali su skromnost i nevoljko su se fotografirali smatrajući kako nisu važni oni, nego je, isticali su, važno da obitelji u potrebi budu zadovoljne jer imaju lijep Božić. Ipak, uspjeli smo od pedagoginje Škole primijenjene umjetnosti Biljane Nađ doznati kako su se u akciju priključili i djelatnici i učenici, a isto je tako bilo, kaže knjižničarka prof. Tihana Kordić, i u I. gimnaziji u kojoj je akciju prikupljanja pomoći vodila prof. Jela Knežević.

Budući trgovci Jasmina Spahić i Božidar Džabić ističu kako je zanimljivo da najviše daju oni koji najmanje imaju. Trgovačka je pakete napunila novim učeničkim torbama i školskim potrepštinama, posteljinom, hranom, odjećom…, a tako će, najavili su, učiniti i za Uskrs. Mnogi imaju milijarde, ali se teško odriču i jedne kune, no, Juraj Stanković je, nakon što je pročitao jedno od pisama siromašne djece, odlučio ispuniti jednu želju djetetu pa se odrekao cijelog džeparca i kupio dres FC Barcelone i nogometnu loptu.

Predsjednica Studentskog zbora Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Ivana Komušanac donijela je donaciju sa Zdravkom Vulinom i Danicom Hrg. Kaže kako su skupljali sokove iz studentske kantine, ali i odjeću te novac kojim su kupili namirnice. Djeca su skromno poželjela bicikle, pernice, lopte i poneki kompjutor… U Rijeci ljubavi uvjerni su da će većinu božićnih želja uspjeti ispuniti zahvaljući sugrađanima dobra srca.

Darko PEJIĆ