Obilježavanje Majčinog dana 13.05.2017. na Trgu A. Starčevića u Osijeku

U cast majki i majčinstva, diljem svijeta obiljezava se Majcin dan, a slavi se druge nedjelje u mjesecu svibnju, iako je sluzbeni Majcin dan 12. svibnja u spomen na Annu Marie Jarvis, koja je 12. svibnja 1907. godine u Graftonu, nakon druge godisnjice smrti majke, osnovala Memorial Mothers Day Meeting. U crkvi je zenama dijelila 500 bijelih karanfila kojima je zeljela pokazati svoju ljubav prema preminuloj majci.

Kao i u vise od 70-tak zemalja svijeta, Dan svih majki obiljezava se i u Hrvatskoj. Iako je u prošlosti imao velik znacaj za emancipiranje i poboljsanje polozaja zena majki u drustvu, danas se on uglavnom svodi na darivanje majki cvijećem, čestitkama i poklonima; mnoge majke su primorane da se 24 sata brinu kako će i dali će moći prehraniti svoju obitelj.U RH ne postoji sustavna potpora ženama majkama sa djecom i kako bi im se pomoglo da neoptrećene uđu svijet rada.Mnoge majke u višoj starosnoj dobi žive u siromatvu i u nehumanim uvjetima nedostojnim za čovjeka 21 stoljeća.Kako preživjeti sa 805 – 1500 kuna ? To nikoga ne zanima.

Majci treba dati do znanja da je volimo i cijenimo, treba je štovati i pokazivati prema njoj ljubav svih 365 dana u godini.“ Jedina ljubav bez mita je majčina jer majka je nezamljenjiva!“

Humanitarna udruga Rijeka ljubavi ,kao i svake godine ,obilježava Međunarodni Majčin dan i sa posebnim poklonima ( kava, šećer, mlijeko i ostalo ) darivala je na trgu Ante Starčevića danas u subotu 13. svibnja majke ( 100 prehrambenih paketa vrijednosti oko 110 kn), a prisutnu djecu sa slatko slanim paketićima i šarenim balonima koji su financirani iz Projekta “Ublažavanje siromaštva na području Grada Osijeka“ pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane ili osnovne materijalne pomoći za razdoblje 2014 – 2020 ( OP FEAD ) ) u realizaciji Projekta Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u suradnji s Upravnim odjelom za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Osijeka i Regionalne razvojne agencije Slavonije i Baranje.

Ugodno smo bili iznenađeni i dolaskom predstavnika gradske organizacije HDZ-a koji su prisutnim majkama i ženama kombijem dovezli 100 vrečica praška za pranje rublja.

Udruga na svom popisu ima 700 djece iz obitelji u socijalnoj potrebi,a danas smo na Majčin dan izdvojili Gordanu Ivanović majku devetero male djece i deseto na putu da se rodi i uz pomoć donatora gđe. Topalović i gđe. Bando i uz potporu Rijeke ljubavi darivali je sa novim velikim hladnjakom.
Ova humanitarna akcija uspjela je i zahvaljujući : plesnom studiju „ Shine“ sa 30-tak djece koji su izveli kratki scensko-glazbeni program za prisutne građane; glazbenoj sekciji umirovljenika sv.Rok i umirovljenicama koje su ispekle slasne kiflice; pomoći kod slaganja prehrambenih paketa i sudjelovanja u ovom događaju učenicima OŠ „ Frane Krste Frankopana“, učenicima Ekonomske i upravne škole Osijek i studenatima/cama Ekonomskog fakulteta,a posebno se zahvaljujemo gradskoj organizaciji HDZ-a na vrijednoj donaciji i suosjećaju sa obiteljima u socijalnoj potrebi.

Svim majkama želimo sretan Majčin dan!