OBILJEŽAVANJE MEĐUNARODNOG DANA BORBE PROTIV SIROMAŠTVA

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obilježava se svake godine 17. listopada u cijelom svijetu. Namjera je bila da se obilježavanjem ovog dana upozori na problem siromaštva i bijede te potrebe za njihovim poboljšanjem životnih uvjeta. Siromaštvo je problem današnjice. Činjenica je da siromaštvo ne poznaje granice dobi, spola, vjere ili religije. Podaci pokazuju kako se broj djece u Republici Hrvatskoj, koja ovise o socijalnoj pomoći, unazad dvije godine povećao za 10%, odnosno svako peto dijete živi u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Nažalost u kategoriji siromašnih sve je više i radno aktivnog stanovništva koji ostaju bez posla ili rade, a ne primaju plaću, kao i mladi čija je stopa nezaposlenosti u samom europskom vrhu.
O siromaštvu se malo govori jer ljudi koji se nalazi u teškim životnim situacijama ne izazivaju osmjeh na licu već tugu, suze i bol. Možda svim siromašnima treba čestitati, odati priznanje da uopće uspijevaju živjeti i preživjeti u takvom svijetu u kojemu su najčešće svedeni na brojke u statistici.
Svi se pitaju što se čini kako bi se smanjile nejednakosti i siromaštvo, a istovremeno 370 000 tona hrane se baca što je 90 kg po glavi stanovnika. To je ogromna količina u vrijednosti oko četiri milijarde koja bi nahranila sve gladne da ih je i tri puta više.
Humanitarna udruga dva puta je aplicirala na dodjelu bespovratnih sredstava u sklopu Poziva Operativnog programa „Ublažavanje siromaštava pružanjem pomoći najpotrebitijim osobama podjelom hrane i/ili osnovne materijalne pomoći , za hranu i/ili osnovnu materijalnu pomoć za razdoblje 2014. do 2020. iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije.
Kroz FEAD 1 smo nabavili kombi za tehničku pomoć prijevoza starijim, bolesnim i nemoćnim osobama, a spremni smo i za dolazak po donacije.
FEAD 2 korjenito mijenja na bolju kvalitetu života naših korisnika obitelji u socijalnoj potrebi, tom prigodom nabavljena je rashladna komora pa smo spremni prihvatiti hranu pred istekom roka.
Molimo sve trgovačke lance da nam doniraju prehrambene proizvode pred istekom roka.
Smatramo da ipak rade godinama u našem gradu i da na ovaj način nešto vrate zajednici.
Jedan dan u godini malo je posvetiti siromaštvu, a pitamo se šta je sa ostalim danima, mjesecima u godini.
Želimo svijet bez gladi u kojem će biti moguće da jedni druge volimo, jer ruke koje pomažu mogu promijeniti svijet.
Pozivamo sve donatore, dobročinitelje i sve drage ljude dobre volje mjenjajmo svijet na bolje.

Vaša „Rijeka ljubavi“

U Osijeku, 17.10.2018.
Predsjednica udruge: Štefica Čučak