OKRUGLI STOL RAZVOJ SOCIJALNIH SUPERMARKETA U HRVATSKOJ

Okrugli stol Razvoj socijalnih supermarketa u Hrvatskoj održan je 28.06.2018. na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a urednica i voditeljica projekta je Izv.prof.dr.sc. Blaženka Knežević uz pomoć doktorandice Petre Škrobot koja je sudjelovala na terenskom istraživanju. Učesnici koji su prezentirali rezultate projekta na temu potencijala daljnjeg razvoja socijalnih supermarketa u kontekstu održive ekonomije su:

• Doc dr.sc. Jelena Đugum – pomoćnica ministra poljoprivrede
• Dr.sc Dominik Vuletić – Katedra za trgovačko pravo Ekonomskog fakulteta u Zagrebu, koji surađuje sa saborskim zastupnikom Marinom Škibolom na prijedlogu izmjene pravilnika o bacanju hrane
• Izv .prof.dr.sc. Nika Šimurina – članica projektnog tima koja je izlagala temu Dohodovne nejednakosti i njihove posljedice
• Doc.dr.sc. Ivana Marić – članica projektnog tima s temom Socijalni supermarketi kao vrsta neprofitnih organizacija

U Hrvatskoj za sada ima dvadeset i dvije socijalne samoposluge, a sve je to posljedica ekonomske krize od 2008. godine, nažalost siromaštvo sve više raste. Pojavom ekonomske krize od 2008. do danas diljem Europe raste broj ljudi koji žive u riziku od siromaštva pa se, stoga , pojavljuje cijeli niz socijalnih organizacija koje imaju svrhu umanjiti posljedice siromaštva, te istovremeno , ostvariti i druge vrijednosne zadaće kao što su solidarnost, jednakost, služenje, očuvanje ljudskog dostojanstva te osiguranje općeg dobra za ranjive skupine društva. Jedan oblik ovih organizacija su socijalne samoposluge , relativno novi fenomen koji povezuje socijalne i ekonomske potrebe siromašnih s tradicionalnim lancima opskrbe hranom.
U projektu od lipnja 2015. do lipnja 2018. godine sudjelovalo je 17 istraživača. Istraživači su bili iz četiri zemlje ( Hrvatska, Poljska, Litva i Srbija ) sa pet znanstveno-istraživačkih institucija i odrađen je vrhunski posao istraživačkog tima.
Ovaj okrugli stol je publikacija od interesa različitim sudionicima zainteresiranim za razvoj socijalnih supermarketa te je ideja da se pobude nove ideje za buduća istraživanja ove teme.
U svojoj knjizi sažetaka za okrugli stol urednica Izv.prof.dr.sc. Blaženka Knežević zahvalila je humanitarnoj udruzi „Rijeci ljubavi“ i predsjednici Štefici Čučak , Ireni Rajšić i Tamari Mikulić iz Vukovara, Robertu Kresiću iz Našica kao i drugim osnivačima i voditeljima socijalnih supermarketa na nesebičnoj pomoći u terenskom istraživanju bez čega bi ovaj projekt bio osiromašen i za ideje i za kontakte i za podršku i za mnoštvo toplih riječi.
Bila nam je velika čast i zadovoljstvo sudjelovati i biti dio ovog iznimnog događaja.

U Osijeku, 29.06.2018. Predsjednica udruge: Štefica Čučak