OKRUGLI STOL SPASIMO HRANU

Na veliku radost u našem Lijepom Gradu Osijeku 16. listopada 2018. obilježen je Svjetski dan hrane „Spasimo hranu“ pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske poštovane i uvažene drage nam gospođe Kolinde Grabar-Kitarević, a domaćin je HAH ravnateljica dr.sc. Darija Sokolović.
Okrugli stol održan je na građevinskom fakultetu u Osijeku i želimo naglasiti da je dvorana bila puna, preko 200-sto uzvanika koji su se uključili u rad i učestvovali u realizaciji poboljšanja kvalitete života svih građana.
Učesnici koji mogu dati neki doprinos davali su izvješća kao što su pregled poreznih olakšica za doniranu hranu pomoćnica ministra gospođa doc.dr.sc. Jelena Đugum, Ministarstvo poljoprivrede RH, predsjednik za poljoprivredu i turizam prof.dr.sc. Dragan Kovačević, ravnatelj Crvenog križa Osijek dipl. ing. Denis Ćosić, izv. profesorica dr.sc. Blaženka Knežević sa Ekonomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, moderator Mislav Togonal, tanja Popović- Filipović iz CEIP Osijek i predstavnici trgovačkih lanaca naš izuzetno dragi donator Mliječna industrija Zagreb gospođa Kristina Klarić Rubčić i Konzum gospođa Mira Kraljić.
Okruglom stolu nazočili su župan Osječko-baranjske županije gospodin Ivan Anušić i gradonačelnik našeg lijepog grada gospodin Ivan Vrkić koji su se obratili i pozdravili skup, te podržali incijativu “Spasimo hranu” kako bi poboljšali kvalitetu svih naših građana.
Od stranih izaslanika bili su Robert van Otterdijk , Fao Regionalni ured za Europu i Središnju Aziju, Anne-laure Gassin ,Uprava za zdravlje i sigurnost hrane, Europska komisija, Jacques Vandenschrik, European Food Banks federation.
Daje se sve od sebe kako bi što veći broj posrednika bilo uključeno u dopremanje i doniranje prehrambenih proizvoda pred istekom roka, gdje se svakako mora voditi računa o roku trajanja.
U Hrvatskoj prema podacima živi 27,9 posto ljudi na rubu siromaštva ili društvene isključenosti , što je gotovo 1,2 milijuna ljudi. S tim brojkama pripada u sam vrh europskih zemalja s velikom opasnosti od siromaštva.
Danas možemo bez imalo ograde reći da svrha i ciljevi zbog kojih su Ujedinjeni narodi proglasili taj dan nisu postignuti i da se taj jaz između bogatih i siromašnih samo još drastično povećao.
Želimo svijet bez gladi u kojem će biti moguće da jedni druge volimo, jer ruke koje pomažu mogu promijeniti svijet.
Dragi donatori, dobročinitelji velikog plemenitog srca učinimo sve da mijenjamo svijet na bolje.

Vaša „Rijeka ljubavi“