PANEL DISKUSIJA „SRDAČNO HRANA„

U organizaciji Centra za edukaciju i informiranje potrošača 05. rujna održana je panel diskusija „ Srdačno hrana „.
Prvi dio diskusije otvoren je predstavljanjem projekta „ Globalni pristup učenju o stvaranju otpada iz hrane u neformalnom obrazovanju „ koji sufinanciraju Europska Komisija i Vlada Republike Hrvatske , Ured za udruge.
Slijedila je vrlo konstruktivna diskusija u sklopu koje je Štefica Čučak , predsjednica Rijeke ljubavi iznijela najveće izazove s kojima se susreće ta humanitarna udruga u svakodnevnom radu i kako svi moramo uložiti dodatne napore kako bi sustav doniranja u Hrvatskoj bio efikasniji.
Govoreći o razlozima bacanja velikih količina hrane, predsjednica Centra za prevenciju otpada od hrane Branka Ilakovac ustvrdila je kako se hrana najčešće baca zbog prekomjerno pripremljenih obroka jer mnogi ne znaju procijeniti koju količinu hrane treba pripremiti za pojedini obrok.
Ravnateljica Hrvatske agencije za hranu (HAH) Darja Sokolić rekla je da je istraživanje koje je provodila Agencija o najčešćim razlozima bacanja hrane pokazalo da je jedan od razloga i nerazumijevanje oznake o trajnosti koja je na ambalaži.
Prema riječima pomoćnice ministra poljoprivrede Jelene Đugum, ipak ima pozitivnih pomaka kad je riječ o bacanju hrane. Istaknula je kako je 2017. godine donirana hrana vrijedna 1,5 milijuna kuna više u odnosu prema 2016. godini, a taj su iznos donatori kroz sustav Ministarstva financija prijavili kao poreznu olakšicu.