PITAM SE PITAM ?

Dali ikoga zanima gdje završava hrana pred istekom roka ?
Hrana se ne baca, nema je u kontejnerima osim nešto uvelog i natrulog povrća, jer naši korisnici su stalni konzumenti kako bi si osigurali obrok.

Promjena i pomaka ima !

Vlada Republike Hrvatske odobrila je povrat PDV-a na doniranu hranu pred istekom roka.
Ministarstvo poljoprivrede ustrajalo je registrirati donatore i posrednike, te unaprijediti sustav doniranja putem IT sustava „e-doniranje“.
U pilot projektu uključena je i naša humanitarna udruga „Rijeka ljubavi“.
14. studenog vezano za studij izvedivosti banke hrane u Republici Hrvatskoj izrađen je „Vodič o doniranju hrane“ s ciljem da upozori i da naputke na koji način donirati hranu pred istekom roka.

Optimalni model banke hrane u Republici Hrvatskoj

1. Krovna organizacija – državna razina
2. Regionalni model – na nivou regije ( Rijeka, Split, Zagreb i Osijek )
3. Županijski model – na nivou županija

„Rijeka ljubavi“ je ponosna jer od 10.09.2019. do 31.10.2020. svakodnevno dijelimo „obiteljski doručak“ po čemu smo jedinstveni u Republici Hrvatskoj i šire, te smo do sada podijelili 177 tona hrane pred istekom roka u vrijednosti 1.647.524,89 kn, smanjili otpad i sačuvali hranu.
Svakodnevni su vapaji siromašnih, bolesnih, invalidnih osoba koje satima čekaju na malo hrane, ali na žalost nema dovoljno za sve.
Primamo donacije samo od jednog trgovačkog lanca Konzuma plus i njihovih devet poslovnica koje se nalaze u našem gradu, ali na području Osijeka ima niz trgovačkih lanaca Kaufland, Lidl, Metro, Plodine NTL i ostali sve su to prehrambene tvrtke, naš Mlinar, Mesna industrija Ravlić, Žito Karolina i drugi.
Pitam se pitam u ime obitelji u socijalnoj potrebi, naše djece koji žive u siromaštvu gdje završava hrana pred istekom roka.
Naglašavam nitko u našoj lijepoj i tužnoj domovini Republici Hrvatskoj ne bi trebao biti gladan ako bi se svi uključili u humanitarni lanac doniranja.
Priče kruže da se hrana prepakira, da se hrana prodaje, da je uključena mafija pa molim medije neka istraže i saznaju istinu.

Potporu daje i naš „Sveti Otac“ riječima:
„ …bacanje hrane je „poput krađe sa stola siromašnih“, a glad treba“ denormalizirati“, a bijedu „debirokratizirati“ ….po spremnosti pomoći gladnome i žednome možemo mjeriti puls svojega čovještva…potrebni su istinski heroji sposobni otvoriti puteve, graditi mostove, olakšati procedure koji naglašavaju lice onoga koji pati i gladuje… “
Poruku je uputio i naš Nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić da je vrijeme da se s riječi pređe na djela.
Kako žive naši umirovljenici ?
Ostaje im utjeha, vjera i nada, a sutra je novi dan !

U Osijeku, 19.11.2020. Predsjednica udruge: Štefica Čučak