RADIONICA DONIRANJE HRANE ZA POSREDNIKE U LANCU DONIRANJA HRANE

Neizmjerno smo zahvalni Ministarstvu poljoprivrede koje je uložilo puno truda i napora u izradi Studije o izvedivosti banke hrane, sa željom da hrana koja ima uporabnu vrijednost što prije dođe do posrednika odnosno krajnjeg korisnika kako bi poboljšali standard građana.
Kako bismo odgovorili na pitanja kako donirati hranu, kako doniranje hrane može biti ušteda za tvrtku, koje se porezne olakšice mogu ostvariti, kako se uključiti u IT sustav za doniranje hrane i što donose nova pravila za doniranje hrane Ministarstvo poljoprivrede u suradnji sa Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskim Caritasom i Hrvatskim Crvenim križem organiziralo je radionice namijenjene donatorima i posrednicima u doniranju hrane.
Radionice će se održati u četiri grada
– u Zagrebu 26. studenog 2019.
– u Rijeci 28. siječnja 2020.
– u Splitu 4. veljače 2020.
– u Osijeku je već održana 19. studenog 2019.
Novina je da se donatorima omogući donacija do zadnjeg dana datuma isteka roka pod uvjetima da hrana ima uporabnu vrijednost.
Ministarstvo poljoprivrede izdalo je „Vodič o doniranju hrane“ koji sadrži smjernice za postupanje i primjere iz prakse vezane uz propise o hrani, doniranju hrane te porezne olakšice. Vodič je namijenjen posrednicima u lancu doniranja hrane i donatorima hrane te svima koji žele doprinijeti sustavu, a u tijeku će se moći i nadograđivati.
Ministarstvo poljoprivrede podržalo je Studiju o izvedivosti banke hrane, odaziv posrednika i donatora je bio izuzetno dobar i kroz zajedničku raspravu, prijedloge došli smo do zaključka od tri ponuđena modela Banke hrane u Republici Hrvatskoj : krovni, županijski ili regionalni koji odabrati.
Unaprjeđenje sustava doniranja hrane započet je u Ministarstvu poljoprivrede izradom IT sustava za doniranje hrane „ e- doniranje“ kojim se ubrzava i olakšava preraspodjela viškova hrane u čijem pilot projektu je uključena humanitarna udruga „Rijeka ljubavi“.
Želimo naglasiti da je projekat pokazao zahvaljujući donatorima i putem „e-doniranja“ u koji su se uključili SPAR Hrvatska, Velpro-centar d.o.o. i Konzum sa svojih 9 poslovnica da smo uspjeli realizirati u mjesec dana vrijednost preko 100.000,00 kn hrane koja bi završila na otpadu.
Zahvaljujući donacijama hrane pred istekom roka organizirali smo svakodnevnu podjelu u 11:00 sati pa do isteka zaliha obiteljski „jutarnji doručak“ i osigurali 50 do 100 obitelji , te im vratili osmjeh na lica i nadu za bolje sutra.

U Osijeku, 21.11.2019.

Predsjednica udruge: Štefica Čučak