SIROMAŠTVO JE NAJGORI OBLIK NASILJA

Naš Sveti otac Papa Franjo poručuje „Pomaganje siromašnima putovnica je za raj“.
Izuzetno veliku radost koju sam primila punim srcem bio je poziv 28.01.2021. godine da se u 10:00 sati sastanem u Vikarijatu s Nadbiskupom metropolitom mons. Đurom Hranićem na temu siromaštva.
Želim naglasiti bio je to susret topao, ugodan i pun empatije prema humanitarnom radu, a obostrano se osjećao suosjećaj prema siromašnim obiteljima i njihovim tužnim sudbinama.
Razgovoru je nazočio i docent Drago Tukara, a trajao je puna dva sata.
Bila je to ispovijest života upućena našem dragom Nadbiskupu koji je s velikim uvažavanjem saslušao moje izlaganje opterećeno s tugom, boli i suzama sve zbog korisnika koji žive u siromaštvu.
Vjerujte nije lako stajati u redu po dva sata majkama s djecom, starcima, bolesnima, invalidima, trudnicama čekajući da si osiguraju bar jedan obrok svojim obiteljima.
Stoga Vas molimo neka nas nitko ne sažalijeva nego nam je neophodna vaša puna potpora i pomoć.
Na žalost u našem Gradu ima veliki broj trgovačkih lanaca, a hrane pred istekom roka nema dovoljno da podmirimo potrebe svih siromašnih obitelji.
Donacije pred istekom roka vraćaju se u matične kuće i prodaju se dalje iako je Ministarstvo poljoprivrede izradilo vodič u kojem daje naputke i naglašeno je da se zabranjuje prodaja takve hrane, a potporu je dao i Sveti otac s riječima „bacanje hrane je poput krađe sa stola siromašnih“.
Naš uvaženi i poštovani Nadbiskup Đuro Hranić dao je obećanje da će stupiti u kontakt sa Zagrebom jer i sam ima neke spoznaje vezano za doniranje hrane pred istekom roka. Caritas je veoma zainteresiran za hranu pred istekom roka jer zbrinjava tri pučke kuhinje i ova hrana bi im uveliko pomogla da poboljšaju kvalitetu života svojih štićenika.
Crkva nije jedina pozvana i odgovorna rješavati probleme siromaštva u svijetu, međutim smatramo da može puno doprinijeti promjeni mentaliteta vjernika na solidarnost prema siromašnima.
Na pravu solidarnost koja znači „mnogo više od nekog povremenog čina darežljivosti“ .
Na taj će način vjernici motivirani nastojanjem svećenika, postati vidljivi znak Krista – Crkve koja je uvijek imala, ima i imat će u svom srcu mjesta za siromašne.
Nije Bog stvorio siromaštvo, već ljudska pohlepa.
Odlazeći iz Vikarijata osjetila sam veliku radost, lakoću, ispunjenje, te vjeru i nadu u bolje sutra u rješavanju gorućeg problema siromaštva.
U Osijeku, 29.01.2021. Predsjednica udruge: Štefica Čučak