Što možete učiniti za osobe s demencijom u rujnu – Mjesecu Alzheimerove bolesti?

Kako opisujemo u nastavku, za bolji život osoba s demencijom možete učiniti najmanje 5 stvari, od kojih vam niti jedna neće oduzeti vrijeme. Zapravo 6 stvari. Uložite li malo vremena možete naučiti puno više o demenciji. Mjesec je borbe protiv Alzheimerove bolesti. U mnogim našim gradovima, posebice 21. rujna na Svjetski dan Alzheimerove bolesti, održat će se predavanja i prigodna događanja. Središnji događaj bit će u Zagrebu na Europskom trgu. Pridružite nam se i podržite svojim stavom osobe s demencijom, njihovu rodbinu i prijatelje koji u najvećem broju slučajeva brinu o njima.
Hrvatska udruga za Alzheimerovu bolest već duži niz godina 21. rujna obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti, a od prije pet godina te aktivnosti proširila je na cijeli rujan – Mjesec borbe protiv Alzheimerove bolesti, odnosno demencije. Tako se, vođena Svjetskim savezom nacionalnih udruga za Alzheimerovu bolest, pridružila za sada još relativno malom broju zemalja u svijetu koji imaju dovoljno snage za takve aktivnosti. Pogledajte raspored događanja tijekom mjeseca rujna, podatke o tome stalno ćemo dopunjavati.
Svjetske i naše procjene govore da u Hrvatskoj s demencijom živi oko 90.000 osoba. Bez utvrđene dijagnoze u najmanje 80 posto slučajeva. Svakog sata pridružujem im se još jedna. Svjetska zdravstvena Za petnaest godina predviđa se, ukoliko se ne pronađu odgovarajući lijekovi, da će se taj broj u svijetu udvostručiti. A do 2050. utrostručiti!
Demencija je globalni javno zdravstveni problem današnjice. Nimalo utješno, zar ne?