SVJETSKI DAN HUMANITARNOG RADA 19. KOLOVOZA

Često se kaže – ruke koje pomažu – mogu promijeniti svijet. Humanitarna djelatnost je po definiciji djelatnost kojom se u vidu novca, roba i usluga bez naknade i bez obzira na teritorijalne, nacionalne, vjerske, političke i druge pripadnosti, pruža humanitarna pomoć fizičkim i pravnim osobama kojima je ona prijeko potrebna zbog stanja u kojem se nalaze, a za koje ona nisu kriva.

Svjetski dan humanitarnog rada obilježava se svake godine 19 kolovoza kako bi se ljude podsjetilo na važnost ulaganja u vlastitu dobrotu. To je dan kada se podsjeća vlade svih zemalja na odgovornost da vode brigu o zaštiti i sigurnosti volontera i zaposlenika humanitarnih organizacija u njihovom radu. Ovo je također dan kada se prisjećamo i odajemo počast svim hrabrim humanitarcima koji su dali živote u raznim plemenitim misijama širom svijeta.

Svjetski humanitarni dan nudi priliku:

– da javnost sazna više o humanitrarnim organizacijama – udrugama ,što humanitarci rade i s kojim izazovima se susreću
– za nevladine organizacije da pokažu svoje humanitarne aktivnosti
– da se oda počast onima koji su poginuli ili su povrijeđeni tokom svoga humanitarnog djelovanja

Svjetski humanitarni dan također je i povod da razmislimo o našim vlastitim životima i o tome kako možemo pomoći. Volontiranje vodi ka konkretnim promjenama. Nema boljeg vremena da djelujete od sadašnjeg.

Biti human i velikodušan, biti topao i osjećajan su karakteristike ljudi koje se danas, izuzetno cijene, a koje su na žalost rijetke.

Čovjek je velik toliko koliko daje. Treba davati od srca onim ljudima koji su u teškoj životnoj situaciji i bez pomoći. Svakome se može dogoditi, svakome i sve: bolesti, neimaština, bankrot, potresi, poplave, nesreće, razne tragedije… Uvijek, kad god možemo treba pomagati jer to je osjećaj koji svakog čovjeka (naravno, onoga s dušom) čini velikim, ispunjenim i sretnim čovjekom. A poanta života je biti sretan, zar ne?Kako kaže gđa. Štefica Čučak predsjednica humanitarne udruge Rijeka ljubavi iz Osijeka::” ili si humanitarac ili nisi…humanitarac radi sa srcem..on je heroj svakodnevnice!”