SVJETSKI DAN SOCIJALNE PRAVDE 20.VELJAČE HRANA SE I DALJE BACA A REDOVI GLADNIH PRED SOCIJALNIM SAMOPOSLUGAMA SVE SU DUŽI I DUŽI, U ČEMU JE PROBLEM ?

Socijalna pravda zasniva se na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvene zaštite, kao i primjene ljudskih prava u svim područjima života. Republika Hrvatska je po Ustavnom određenju socijalna država. Samim time smo svi pozvani pridonijeti socijalno pravednom društvu u kojem sve osobe uživaju jednaka prava i imaju jednake mogućnosti za ostvarivanje svojih potencijala te ravnopravno sudjeluju u svim aspektima života.
Svjetski dan socijalne pravde prilika je da osvijestimo značaj posvećenosti ciljevima, kao što su razvoj i pružanje novih socijalnih usluga za posebno ranjive društvene skupine i pojedince. Prema privremeno ili trajno socijalno ugroženim društvenim skupinama i pojedincima, treba i nadalje graditi odnos koji izražava stalnu brigu o njima i ne dovodi ih u položaj da se osjećaju nekorisnim i nezaštićenim članovima društva.

Zašto se hrana baca dok je gladnih sve više a donatora prehrambenih proizvoda je sve manje?
U Hrvatskoj se na godišnjoj razini i dalje baca gotovo 400 tisuća tona hrane kojom bi se mogli nahraniti potrebiti.
2016 godine država je proizvođačima, trgovcima, ugostiteljima i drugima koji svoje poslovanje vežu s hranom ukinula plaćanje PDV-a na doniranu hranu . Iako je prvotni problem na izgled riješen, trebao je to biti prvi korak u izgradnji sustava za doniranje hrane i povezivanja donatora sa korisnicima , stoji se na mjestu. Broj donatora se ne povećava. Istraživanja su pokazala da gore navedeni rijetko doniraju , a kao glavni razlog navode probleme oko transporta, organizacije , logistike i prevelike papirologije.
Mi članovi i volonteri u humanitarnoj udruzi Rijeka ljubavi pioniri smo u djelatnosti pružanja humanitarnog djelovanja ovim prostorima. Imamo iskustva ali želje i upornosti da ovu djelatnost širimo i dalje. Trenutno provodimo program FEAD 2 ali je to samo jedna od mjera pomoći obiteljima u socijalnoj potrebi.
15. veljače 2019. održan je sastanak u prostorijama humanitarne udruge „Rijeka ljubavi“ na temu „ Studija izvodljivosti osnivanja banke hrane“ kada nas je posjetila doc. dr. sc. gđa. Ana Bobinac predstavnica tima za izradu Studije izvodljivosti osnivanja Banke hrane u RH pri Ekonomskom fakultetu u Rijeci (studiju financira Ministarstvo poljoprivrede ), a na sastanku su sudjelovali osim naše predsjednice gđe Šefice Čučak i članica radne podskupine za smanjenje bacanja hrane voditeljica programa poslovanja CEIP gđa. Tanja Popović Filipović, gđa. Tatjana Totić voditeljice projekta FEAD 2 i administratorica u „Rijeci ljubavi“ gđa. Amalija Kramarić. Ova studija trebala bi pokazati kako unaprijediti postojeći sustav doniranja hrane uz želju za smanjenjem gladnih u Hrvatskoj. Doneseni su i konkretni zaključci o potrebi regionalizacije pružanja usluga posredovanja sa hranom za građane u potrebi, edukacije potencijalnih donatora o benefitima doniranja i stalne financijske podrške socijalnim samoposlugama.
Smatramo da pomaka nema ako problem ne spustimo sa centralne razine na regionalnu – na županije.
Kod nas u Osijeku postoji na desetke trgovačkih lanaca koje bi aktivno trebalo uključiti u rješavanje pitanja ne bacanja hrane i doniranjem iste potrebitima. Smatramo da je i dalje problem u socijalnoj neodgovornosti donatora ( većinom trgovaca) i njihovom željom za profitom kao glavni razlogom zbog kojeg se hrana ne donira. Ne treba izmišljati toplu vodu kada imamo dobrih primjera kojima se donatori stimuliraju da hranu ne bacaju (npr. produljenjem okolišnih dozvola), novim bi propisima trebalo zabraniti bacanje hrane kada bi kazne bile veće od troškova doniranja, trebalo bi uvesti porezne olakšice prijevoznicima koju bi hranu transportirali; ostvariti povrat poreza i sl.
Uključite se i Vi dragi naši Prijatelji: dragi dobročinitelji, naši dragi korisnici i konstruktivnom raspravom, svojim prijedlozima doprinesimo rješavanju ovoga problema kao bi Hrvatska postala zemlja bez gladnih. To nam je i cilj , zar ne ?

U Osijeku, 18.02.2019.
Predsjednica udruge: Štefica Čučak