Čučak: Zahvalni smo što smo u studiji Banke hrane

Bez gotovo ijednoga dana zastoja, humanitarna udruga Rijeka ljubavi i tijekom koronavirusa nije stajala s pomaganjem socijalno ugroženih sugrađana. Predsjednica Udruge Štefica Čučak istaknula je važnost suradnje s Vladom RH i Ministarstvom poljoprivrede, a rad Udruge poduprijet će i Osječko-baranjska županija.

– Vlada RH donijela je plan za sprječavanje i smanjenje otpada, a Ministarstvo poljoprivrede osnovalo je studij za izradu izvedivosti Banke hrane u RH i to putem IT sustava. Studij je izrađen pri Ekonomskom fakultetu u Rijeci, a u pilot-projekt uključena je i Rijeka ljubavi, na čemu smo iznimno zahvalni – ističe Čučak, pojašnjavajući da tako ova Udruga putem IT sustava dobiva hranu pred istekom roka trajanja. Poznato je, naime, da je „Rijeka ljubavi” jedina udruga u Hrvatskoj koja svakoga jutra dijeli obiteljski doručak. Na taj način podmiruju na dnevnoj bazi od 50 do stotinu obitelji, ovisno o količini hrane.

– Od kraja rujna 2019., pa sve do danas, zahvaljujući donaciji trgovačkih lanaca, ali i Vladi RH i Ministarstvu poljoprivrede, uspjeli smo podijeliti čak 146 tona hrane u vrijednosti od 1.170.643,90 kn, a koja bi završila na otpadu. Stoga nam je drago što se Ministarstvo poljoprivrede uključilo u otkup mlijeka i mliječnih proizvoda za vrijeme epidemije koronavirusa. Osim što na taj način pomaže OPG-ovima, ta hrana donira se socijalnim samoposlugama. Presretni smo, jer su to doista kvalitetni proizvodi koje si siromašne obitelji ne mogu priuštiti – kaže Čučak, dodajući da je ministar Andrej Plenković, odnosno Vlada RH, obogatila aktivnosti ove humanitarne udruge. Važno je, smatra Čučak, suzbiti naviku bacanja hrane, pa se osim na lokalnoj razini, studija odnosi i na regionalni model pomoći.

– Korisnici koji uzimaju obiteljski doručak evidentirani su svakoga dana i točno se zna tko je dobio i koliko hrane. Presretni su – dodaje Čučak. M. Mihelić