HUMANOST = ČOVJEK ČOVJEKU ČOVJEK SRETAN ROĐENDAN DRAGA ŠTEFICE !

Danas na blagdan sv.Stjepana, prvog kršćanskog mučenika i simbola oprosta i borbe protiv nepravde , jedna nama draga i izuzetna osoba slavi imendan i svoj rođendan, najveći humanitarac na ovim prostorima i širje.Riječ je o predsjednici humanitarne udruge “ Rijeka ljubavi “ Osijek , njezinoj predsjednici i osnivačici gđi. Štefici Čučak.

U ove blagdanske dane njezino neumorno ,veliko i toplo srce kuca za one koji su u potrebi. Nema tih riječi kojima možemo izraziti zahvalnost za sve ono što čini za naše sugrađane koji žive u neimaštini i nema tog dobra kojim možemo uzvratiti na njezinu dobrotu i ljubav.
U osobi gđe.Štefice utkana je neviđena dobrota, velikodušnost, ljubav, nježnost i silna želja pomoći drugome.

…Nekada su ljubav, poštenje i dobrota bile na cijeni, a danas se zarad sticanja novca i moći gazi preko drugih. Prava je sreća biti uspješan i bogat, sreća je imati novčanik pun novca, a nije važno to što imamo ponekad prazno srce. Mnogima nije važno ni kojim putem se dolazi do moći i uspjeha. Cilj opravdava sredstva. Nije bitno preko čijih smo sve osjećanja prešli da bismo dobili to što želimo.

…Negdje usput smo zaboravili što znači biti ČOVJEK. Koliko nam je uopće danas i važno položiti ispit iz predmeta ” čovjek “? Svi se trudimo da položimo neke druge, manje važne ispite i u tome je smisao našeg života. Roditelji nas uće da je najbitnije završiti školu i fakultet, a koliko njih se potrudilo da od nas napravi bolje ljude? Postoje i oni koji nisu zaboravili šta znači biti human, odan, pošten, šta znači davati, praštati, savjetovati, tješiti i pomagati. Ako budemo te sreće da sretnemo takvu osobu, čuvajmo je! Imamo tu sreću! U našem lijepom gradu Osijeku živi jedna takva osoba , naša draga Štefica ! Kada govorimo o humanosti onda je gđa. Štefica pravi sinonim za tu ljudsku vrijednost.

…Čovjek je velik koliko daje .Treba davati od srca onim ljudima koji su u teškoj životnoj situaciji i bez pomoći. Treba uvijek imati na umu : kolo sreće se okreće, tko danas bi gore, sutra bi dolje. Svakome se može dogoditi, svakome i sve: bolesti, neimaština, bankrot, potresi, poplave, nesreće, razne tragedije… Uvijek, kad god možemo treba pomagati jer to je osjećaj koji svakog čovjeka (naravno, onoga s dušom) čini velikim, ispunjenim i sretnim čovjekom. A poanta života je biti sretan, zar ne!

BITI HUMAN ZNAČI BITI ČOVJEK.

Ugledajmo se na gđu Šteficu i učinimo već danas neko dobro djelo. Pomozimo i onima koji nam ne mogu uzvratiti. Oprostimo svima koji su nas povrijedili. Samo veliki ljudi praštaju i idu naprijed bez gorčine u srcima. Naučimo da kažemo : hvala i oprosti ! To uglavnom nije tako teško. Naše dobro se možda neće uvijek dobrim vratiti, ali ćemo bar moći mirno da spavamo, jer ćemo imati čistu savjest. Ne gubimo vjeru u to da će se kad-tad pojaviti neko ko će znatii da cjeni našu ljudskost i tada ćemo shvatiti da nismo uzalud bili dobri. U školi i na fakultetu dobijamo ocjene za svoje znanje i dobro je težiti što boljem prosjeku. Ne treba zanemariti važnost obrazovanja, ali ne zaboravimo da je isto tako važno i da radimo na sebi. Čovjek može svoj položaj čovječnosti umanjiti ili uvećati prema svojim djelima.Često nam Štefica napominje da “ Vjera bez djela je mrtva ! ” Djela koja povećavaju čovječnost sadrže dobre ciljeve kao što su ljubaznost, dobrota, čovjekoljublje, milosrđe i suosjećanje. Sve te osobine nalazimo u liku i djelu drage nam gđe. Štefice . Za svoj trud i zalaganje dobila je mnogobrojna priznanja :
Grb grada Osijeka 2015 godine;Pečat grada Osijeka 2006 godine; Povelju humanosti OBŽ-e 2002 i 2012 godine i 50-tak Priznanja i Zahvalnica raznih udruga i institucija Grada ( Crvenog Križa, Caritasa, SOS dječjeg sela Ladimirevci, udruga umirovljenika, Mame cluba, Udruge slijepih ,gluhih i nagluhih, dječjeg doma Klasje,Sigurne kuće, djece oboljele od malignih bolesti, mnogih škola i fakulteta i dr.) Moramo naglasiti da je ona i najveći volonter u RH jer svaki dan u godini volontira u našoj humanitarnoj udruzi 10 do 12 sati što tjedno iznosi 66 sati, mjesečno 264 sati , godišnje 3168 sati..jako puno, zar ne? Neizmjeran je doprinos zbrinjavanju 1240 obitelji sa svojih 3500 članova, 600 djece ( 348 školaraca), 60 branitelja, 70 starijih i nemoćnih i invalidnih osoba . Uspješno je realizirala provođenje u tri navrata programa FEAD u suradnji sa EU i Ministarstvom za mlade , obitelj i socijalnu politiku u Vladi RH. Svaki tjedan organizira i prikuplja donacije za podjelu “ paketa života”, svaki dan omogućuje uz pomoć naših donatora jutarnji doručak, pomaže udrugama u lokalnoj sredini ali i na području Osječko-baranjske županije., posjećuje i pomaže pripadnicima nacionalnih manjina, daruje azil za napuštene životinje i dr.Organizira i aktivno sudjeluje u obilježavanju značajnih događanja, obljetnica, organizira okrugle stolove na temu bacanja hrane,pokretač je ideje i realizator Banke hrane, surađuje sa ostalim humanitarnim udrugama i socijalnim samoposlugama, educira građane i mlade za dane otvorenih vrata Udruga i još mnogo, mnogo toga….
Cijene je i posjećuju mnogobrojne osobe iz javnog i kulturnog života Zajednice ( predsjednica Republike Hrvatske , nadbiskupi i ostali vjerski dužnosnici,ministri u Vladi RH, državni tajnici, župani, gradonačelnici, strane delegacije – npr. 32 državljana SAD, bizismeni, donatori iz RH i Svijeta,znanstveni radnici, medijske kuće, televizije i dr.)

Za sve ovo recite joj dragi prijatelji jedno veliko,veliko HVALA!

” Dobro se sa dobrim vraća , ljubav se sa ljubavlju plača ” moto je ” Rijeke ljubavi ” . Zato joj i Vi dragi naši Prijatelji, a koje je naša Štefka stekla u gradu Osijeku, širom Lijepe naše i u inozemstvu , zaželite uz Božji blagoslov sretan imendan -rođendan i uljepšajte joj ovaj dan, jer sutra već u odlazi na svoje radno mjesto i realizira nove humanitarne akcije i aktivnosti.

Sretan rođendan dragoj gđi. Štefici Čučak žele joj svi volonteri i članovi humanitarne udruge ” Rijeka ljubavi “! Čestitkama se pridružite i Vi !
Osijek, 26.12.2019.